Hoe werkt een waterornament?

|

Hoe werkt een waterornament? Een waterornament bevat altijd een pomp op 220Volt welke moet draaien in de voorraad van het water. De pomp stuwt het water omhoog naar het waterelement, het water loopt over het ornament en loopt weer terug naar de watervooraad.

Bij een opstelling met meerdere uitlopen zoals met meerdere waterzuilen bijvoorbeeld, zal de pomp veel krachtiger moeten zijn omdat er dan 3 uitlopen zijn. Bij een opstelling met meerdere Eliassen waterzuilen dient u de waterdruk van elk waterelement afzonderlijk te kunnen regelen, omdat anders uit het laagste element het meeste water zal lopen omdat deze de minste weerstand geeft.

Wij van Eliassen Home Garden Pleasure hebben daar speciale 3-weg verdelers voor, zodat u op elke hoogte dezelfde waterdruk kunt geven. De benodigde capaciteit van de vijverpomp is afhankelijk van de hoogte van het waterornament, de hoeveelheid wateruitlopen uw waterpartij heeft, en of het betreffende model fontein vloeit of er sprake is van vallend water.

Wij van Eliassen kunnen u, door jarenlange ervaring, de juiste capaciteit adviseren.

De manier van wateropslag kan in 3 manieren ingedeeld worden:
1. Een waterornament of spuitfiguur opgesteld in of langs een vijver; De vijver is dan de watervoorraad, een meer simpele opstelling is er niet. De vijverpomp legt men in de vijver en stuwt het water door een slang  naar het spuitende waterornament. Bij opstelling van een model waterornament van steen IN de vijver, dient men een stevige kolom te maken tot net onder de waterlijn, van oude tegels oid, waarop het waterelement komt te staan. Houdt er rekening mee dat het stabiel staat, er ruimte vrijgehouden wordt voor de slangaansluiting, en u overtuigd van bent dat de bodem onder de vijver hard en stabiel is. Voor alle zekerheid oude vloerbedekking oid op de bodem leggen voordat u de kolom op gaat bouwen.
2. Een waterornament of fontein met als wateropslag een waterbak die ingegraven is; Deze hebben hebben wij in diverse maten, van 50 tot 750 ltr inhoud, afhankelijk van het model waterpartij dat men wil plaatsen. Bij professionele opstellingen, waarbij de fontein praktisch altijd moet werken onder alle omstandigheden, adviseren wij op de waterbak een vlotter met waterslang te bouwen, die ondergronds aangelegd wordt. Deze vlotter zorgt ervoor dat het waterniveau altijd op peil blijft. Bij warm zomers weer hoeft er dan, ondanks de grote verdamping, toch niet met de hand bijgevuld te worden. De waterbak moet ingegraven worden op een vlakke, waterpas lopende stevige ondergrond.  De bovenkant van de waterreservoir dient minimaal 6 cm onder bovenkant tuin te blijven, omdat er nog een rooster van ca 3cm geplaatst moeten worden, en daar overheen moeten nog afdek-keien of sierkeien gelegd worden voor de afwerking van het rooster. Bij deze types waterbakken loopt u tevens geen gevaar voor stukvriezen. Het zachte polyethyleen kan makkelijk de uitzetting van ijs verdragen
3. Een waterornament met bovengrondse wateropslag; Waterornamenten die een bovengrondse waterbak hebben, noemt men terrasfonteinen. Kunststof terras-waterornamenten of fonteinen zijn nagenoeg allemaal zelfvoorzienend mbt de wateropslag. In deze soort fonteinen is een ruimte onderin vrijgehouden waarin het water zich bevindt en waarin de pomp ligt. Wanneer men bij deze modellen het water uit laat lopen, zijn deze erg licht van gewicht van makkelijk is bij verplaatsing of opberging in de herfst.

Stenen modellen waterornamenten met bovengrondse wateropslag hebben vaak een aftapplug om het water in de winter weg te laten lopen. Dit is nodig omdat steen geen uitzetting van ijs verdragen kan. Ook zijn er stenen modellen.

Waterelementen met een stenen waterbak, met daarin een kunststof binnenbak, die vorstbestendig is. Al de modellen terrasfonteinen hebben als voordeel dat deze op verschillende plaatsen opgesteld kan worden, nadeel is het gevaar van stukvriezen, zeker bij de kunststof modellen gebeurt dat erg snel.

Waarom een waterornament?

Bij de aanleg van een tuin houdt men rekening met de zon, de ruimte, de grootte van de planten, wanneer deze eventueel bloeien, of deze wintergroen zijn, hoeveel percentage er verhard moet worden enzovoorts. Men wil een plek creëren.

Waar u lekker kunt vertoeven op een ontspannen manier. Een ontspannend element voor mensen is al eeuwenlang het geluid van water. Het constante geluid, op een zachte toon van kabbelend water werkt zelfs slaapverwekkend bij de meeste mensen.

Als een vijver met waterval of spuitfiguur geen optie is voor uw tuin omdat uw tuin te klein is, of u wenst het vele onderhoud dat een vijver vraagt, niet te doen, dan is een waterornament een zeer mooi alternatief. Waterornamenten zijn in feite sierobjecten waarbij het water de grootste rol speelt. Deze “waterbeelden” of waterpartijen kunnen gemaakt zijn van marmer, graniet, gietsteen, terrazzo, kunststof of metaal, in verschillende maten. Met deze waterobjecten kunt u op een relatief kleine oppervlakte een prachtig rustpuntje creëren waar het goed toeven is.  Uw tuin zal levendiger worden met het bewegende water, en het water zal een grote aantrekkingskracht uitoefenen op de vogeltjes in uw omgeving.

Bij de aanleg van uw tuin moet u, als u een waterspektakel wilt aanleggen, goed nadenken waar u die wilt plaatsen. De mooiste plaats in de tuin is een niet al te zonnige plaats. In water ontstaan altijd algen onder invloed van de zon.

Deze algen kunnen we altijd voorkomen en bestrijden met speciale middelen, maar de algendruk kunt u het beste verminderen door uw fontein niet in de zon te plaatsen.  Bij een waterornament waarbij het water van een bepaalde hoogte vrij naar beneden valt, kunt u het beste een plaats bepalen wat enigszins in de luwte is. Het vallende water zal dan niet opzij waaien.

Waterelementen werken vaak op 2 stekkers; een voor de pomp en een voor het eventuele licht. Een stopcontact paaltje met minimaal 2 geaarde stopcontacten plaatsen in de buurt van uw waterornament is dan ook een must, maar makkelijk aan te leggen. De snoeren van de pomp en licht zijn meestal al wel erg lang, maar dan heeft u geen over de grond liggende snoeren waar u overheen kunt vallen.

 

Materiaal van onze waterornamenten

Wij van Eliassen Home Garden Pleasure, hebben waterelementen in verschillende materialen voor u. Modellen van gietsteen zijn duurzaam, maar kunnen na enige jaren een ruwere oppervlakte krijgen door erosie door weersinvloeden. Het kan in principe geen kwaad, maar  deze modellen waterspektakels zullen dan eerder groen worden door de ruwere oppervlakte algen zich beter kunnen hechten.

Modellen fonteinen van hardsteen zijn altijd grijs, zijn zwaar maar niet zo hard. Men kan de kleur donkerder krijgen door het waterornament te behandelen met gekookte lijnolie. Dit zal in de steen trekken waardoor de steen een tijdlang donker zal blijven. Dit dient men jaarlijks te herhalen teneinde de donkere kleur te handhaven. Laat men dit achterwege, dan zal spoedig de grijze kleur terugkomen.

Waterornamenten van gepolijst graniet zijn superhard, en verkleuren niet door weersinvloeden. Ook zullen algen zich niet snel vestigen op gepolijst graniet, omdat dit te hard en te glad is. Onderhoud aan deze steensoort heb je er dus nauwelijks aan. Waterornamenten van RVS zijn in principe zeer duurzaam. Toch heeft dit materiaal ook onderhoud nodig.

Omdat er altijd stofdeeltjes zweven in het water zullen deze modellen na enige tijd wat dof worden. Ook kan er op RVS altijd zeer lichte oppervlakkige roestvorming optreden. Deze twee problemen kunt  u oplossen door een behandeling met een lichte schuur- cq poetsmiddel (bijv. jif). Fonteinen en spuitfiguren van brons zijn onderhoudsvrij en gaan zeker een levenlang mee.

Het brons kan alleen wat dof worden. Dit kunt u voorkomen door het brons te behandelen met bijenwas, waarmee de glas weer terugkomt. Dit dient u 2x per jaar te herhalen als u de glas niet achteruit wilt laten gaan. De mensen zien echter juist graag een enigszins verweerd bronzen object.